Ruangan Iklan

Sunday, January 30, 2011

Hujan... Hujan Dan Hujan...

Haiiiiiiiiiii... Hujan je kat sini, memanglah hujan tu satu rahmat tapi kalau dah tak berenti tu bukan rahmat dah, tu namanya dah tak selamat, huhuhuhu... Banjirrrrrrrrrr...Dah dekat seminggu hujan pagi petang siang malam, nak berkebun pun susah, nak bekerja lagi lah susah.. Biasalah kerja kebun, kalau hujan2 pun redah gak alamatnya sakit tanggunglah sendiri.. hehehe. Hah! tengok tu air yang dah naik kat pokok kelapa sawit, tumbuh2an macam nie pun if terlebih air pun tak bagus nanti kualiti n kuantiti buahnya kurang...

Kat tepi pagar tu lak pokok jagung kita orang, baru2 mencuba nak tanam nak tengok kualitinya dulu if ok kita orang teruskan if x kena la stop. Kang sendiri yang rugi, nak buat tanaman nie pun kena tengok untung rugi jangan main tanam je. Kena tengok market gak, kalau terlebih tanam market lak kurang memang susah, tak kan nak makan semua mau pitam hari2 makan lauk yang sama.. Tapi if tanam sawit n getah memang boleh buat duit, mula2 tu memanglah susah tapi lama2 senang le... bak kata pepatah berakit2 kehulu, berenang2 ketepian, bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian... Betul tak...betul, betul... Tapi macam kami nie takde budget so tak mampu nak buat sendiri harapkan sawit bapak mertua je la... kerja dengan dia.. huhuhu...cedih, cedih... Sob sobbbbb...

6 comments:

  1. As salam...bw dr sahabat blogger...hujan2 nie sejuk giler laa...berselimut walau dlm rumah...hu3

    Entry terbaru ►Sukan : Chong Wei vs Lin Dan (Terbuka Korea )

    ReplyDelete
  2. hujannn best !!!!

    ReplyDelete
  3. hujan itu rahmat. hehe. tanaman pun segar bugardah mcm farmville plak. hahah

    ReplyDelete
  4. susah gak kalau asyik hujan ni...xlh nk wat ape2...=)

    ReplyDelete
  5. hahaha..tau xper.bosan dah dok kat rumah xleh kuar. perintah bekurung...ahaks...

    ReplyDelete