Ruangan Iklan

Wednesday, March 2, 2011

Tips Blogging dari Dhia - Keyword Gambar Boleh Tingkatkan Trafik

Salam Blogger,

Hari ni Dhia nak wujudkan satu segment, iaitu segment untuk tip-tip ber'blogging'. Seperti yang korang tau semua, tips2 ini Dhia kumpulkan satu persatu dimana sedikit sebanyak boleh lah membantu korang untuk meningkatkan trafik ke blog korang. (Cewah~) Hee~

Dhia rasa pasti ramai diantara blogger2 diluar sana yang menggunakan gambar untuk ditatap didalam entry/post mereka. Betul x ? Tapi, Dhia rasa ramai jugak diantara blogger2 diluar sana yang tidak tahu/tidak sedar kepentingan "keyword" gambar terhadap SEARCH ENGINE OPTIMIZATION ataupun lebih dekenali sebagai (S.E.O) . Ini juga merupakan satu teknik untuk meningkatkan trafik ke blog anda tau.

Contohnye ek, ini adalah gambar didalam post/entry Dhia yang terdahulu.



Haa,nampak tak gambar Dhia yang muncul bile di'google' tuh? Nampak kan ? Dhia cume type 'Dhia Delisha di Bukit Tinggi' sebagai 'keyword' and terus keluar gambar Dhia di first page Google Images. Dan secara automatik ini boleh meningkatkan peluang anda untuk meningkatkan trafik diblog anda.

Caranya :

Senang je, korang g kat fail gambar korang dan type tajuk yang dikehendaki oleh gambar tu. Macam mana ?? Alah, senang je, korang rename je gambar tu. ;) . Lagi satu ye, ini PERINGATAN tau : Rename gambar sebelum upload masuk dalam blog !


Thanks buat suami Dhia untuk contribute entry/post ni. Komen if suke ek :p... Jumpa lagi di entry yang akan datang... Tungguuuuuuuuuuuuuuu... Hik2.

28 comments:

  1. oooooo mcm tu caranya..thanks dhia.. :)lepas ni gerenti akak nak buat mcm yg dhia buat..hehe

    ReplyDelete
  2. wah..info yang baik lah sis..nanti ellen nak try juga...thanks for sharing ya..

    ReplyDelete
  3. hehehe.. ye ke dhia.. thankz for this info.. top selalu upload je pic.. xrename pon pic tu :)

    ReplyDelete
  4. Mrs Sabri - hehe,ok kak. :)

    Ellen - thanks Kak Ellen

    Kak K-Poh - macam tu lah caranye. :P

    Top - No problem,harap info ni sedikit sebanyak leh bantu Top ;)

    ReplyDelete
  5. ok..saya suka entry ini..sebab 2 saya komen.. :D

    ReplyDelete
  6. bagus info ni.. i harap ramai la yang search cari cekodok.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. yke?saya ingatkan die kire caption gambar tue..alaa..nk kene edit semula la nie..blog khalis banyak gambar pulak tue

    ReplyDelete
  8. AMIYO - thnx sbb komen hehehe :)

    CEKODOK - nnti dhia cari nama cekodok byk2 ek :P

    GEN - thnx ya :)

    MYKHALIS - xperlah nnti gmbr2 baru renamekan lah b4 upload ok... hehehe :)

    ReplyDelete
  9. ooo..camtu ek kak???
    thanx for the info..hehe..jd dr.blog plak..huhu

    ReplyDelete
  10. ouh gitu ker.. hee.. leh try ni... ekekeke..

    ReplyDelete
  11. wuahhh!!btullah!!!...nak praktik nnt~ni men buh je tajuk hehehe~

    ReplyDelete
  12. ye ke? camtu pun leh wat.. baru tau.. thanx sharing! =)

    ReplyDelete
  13. tak tau la Kak-M nak rename apa gambar tu..kalau letak Kak-M yg lawa oka ka...tapi sapa plak nak cari tajuk tu kan..heheheh

    ReplyDelete
  14. ok good tips nih..next time nk upload gmbr rename ! :D TYSM!

    ReplyDelete
  15. NURJANNAH : apa yg kite rasa btl kite kenalah buatkan... kan jannah kan hehehe :)

    ALYN :thnx jgk :)

    EJOY :kena buat tau heheh :)

    GIMI : buatlah sebab x rugi pun kan.. senang je pun :)

    SASA :baguih2 :)

    IEYLA :dr blog? xla dik oi... akak bgtau mana yg tau je hehehe :)

    NURFARAH : try jgn x try hehehe :)

    KROLE : betul2 buat tau jgn x buat, if x buat x tau :)

    SYABIL : thnx 2 u 2 :)

    KAY : so far itu lah yg dhia tau salah satu caranyer :)

    EMA : eh trylah kak mana nak tau ade gak orang nak cari hehehe :)

    PISH : ok pish ingat selalu tau :)

    ReplyDelete
  16. nice tipss sis..;) klu g2, ec pic sajalar... borink org dok bca entry pjg2 kn?? gud2.. akn d pktice.. ^^

    ReplyDelete
  17. AQ : hehehe thnx ya... btl tu... tapi kdg2 dhia pun x letak gambar if x bersesuaian dgn cite...

    ReplyDelete
  18. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete