Ruangan Iklan

Friday, February 18, 2011

Sawit O Sawit, Pisang O Pisang

Cian suami dhia, pagi2 dah siap2 nak p keje, bukan keje opis tau tapi keje kebun je... Ari nie dhia nak cite sikit pasai suami dhia, bukan la cite apa pun tapi tentang keje dia beberapa hari nie... Ok kite mule ek...


Bersiap2 nak p keje

Setiap bulan pertengahan bulan n hujung bulan suami dhia n pekerja akan jadi badang, hahaha... Sebabnyer semua kena p kait buat sawit n masukkan dalam lori pastu baru p hantar kat peraih sawit. Penat oooooo... If x biasa memang demam terus. Tapi bulan nie pisang pulak dah mengeluarkan hasil. So sebelum depa p kait buah sawit, depa p ambik pisang dulu sebab peraih pisang mai tengah hari ambik pisang. Adalah dekat 60 tandan dapat, depa ambik pisang seminggu sekali time peraih nak mai baru p ambik coz pisang nie tak leh simpan lama2 x bagus kualitinya nanti. Dhia pun x tau tapi suami dhia lah yang habaq mai kat dhia. Hehehehe. Tu dia pisang yang depa ambik kat kebun.


Pisang Berangan

Pisang Berangan, huh! nasib baik x berangan je makan pisang nie kan, kan... kalo x habis semua rakyat malaysia kena penyakit berangan. Mau pisang nie pun di black listnyer. Hehehe. Pisang Berangan nie besar2, peraih tu kata nie memang gred A lah, kerana terlalu berat jugaklah pokok pisang tu pun tak tahan nak menampung. Kadang2 tu ade jugak pokok pisang yang patah sebab buah berat. Mana yang patah tu suami dhia bawak balik makan tak pun hantar kat rumah makcik2 dia untuk buat kerepek. pastu bertong2 lak lah depa hantar... lemau makan kerepek. Hah! ada sape2 nak jadi peraih dhia meh la sini. Hahahaha... Cian kat depa berat tu dhia pun xleh angkat...


Loading Buah Sawit

Lepas projek mengambil pisang habis, depa terus p ladang sawit lak ambik sawit. Selalunya suami dhia akan pastikan dua hari je untuk ambik sawit, kecuali hujan. Kalo hujan susah nak buat keje silap2 menempah bala.. Suami dhia pun berapa kali gak jatuh time ambik buah sawit tu, pekerja2 pun ada gak yang jatuh ( macam nangka busuk da.... hahaha) tapi tu time hujan la... Time panas terik xde la, yang kluar air peluh je. Lagipun suami dhia xnak ambik risiko kalo jadi apa2 kat pekerja kan susah, so lebih baik bertindak lebih bijak.


Buah Sawit

Pekerja ayah mertua dhia ade 5 orang je x termasuk suami dhia. So time ambik buah sawit suami dhia akan bagi2kan keje, 2 kait buat sawit, 2 sorong buah sawit, 1 orang lagi kutip2 pelepah sawit n biji2 sawit yang gugur, suami dhia lak angkat buah sawit tu masukkan dalam lori.... Dapat bayangkan x betapa teruknyer keje tu. Ish2! suami dhia pernah angkat buah sawit yang beratnyer 50kilo. Fuh! nasib baik la ada sorang pekerja lama now dah benti ar balik indonesia, tolong suami dhia angkat sama2 coz if angkat seorang memang x lepas. Tapi now pun suami dhia angkat sorang2 kecuali buah tu terlalu berat baru dia panggil salah satu pekerja untuk tolong... Cian dhia tengok depa, tapi nak wat macam mana dah keje. Suami dhia walaupun anak bos dia tetap turun padang buat keje sama2, tapi 1 menjadi kepantangan dia jangan nak melengah2kan keje. Kalo buat memang saje cari penyakit. 

Tapikan keje dengan ayah mertua n suami dhia memang best sebab dua2 nie jenis ringan tulang n tak banyak berkira. Gaji on time, pinjaman pun on time. Dah tu tiap2 tahun bawak depa p jalan2 lagi...Rumah pekerja pun ayah mertua dhia sediakan n bagi barang2 dapur seperti beras, gula, kopi, minyak, meggi, telur n gas. Kadang2 dhia saje masak lebih lunch je terus hantar kat depa... Bersedekah kan keje yg mulia. Hehehe. Itu je lah yang dhia nak cite tentang keje suami dhia buat masa nie. Ada pekembangan baru dhia update lagi...


Ok la, dhia nak p sediakan makan tengah hari jap untuk suami dhia... Take care semua... Daaaaaaaaaaaaa...


15 comments:

  1. wah best.. kerja mcm tu berkat sikit.. hehe... hasil kerja tangan kita... badan pun sihat... kerja ofis... nak senam pun malas.. bela badan je...

    ReplyDelete
  2. fuh keje sendirik memang banyak masyoook..nak skang ni getah n hasil pertanian memang xleh challenge keje gomen ke haper

    ReplyDelete
  3. teringat masa kecik2 tolong abah apak cikidong g kutip kelapa sawit ni.. kadang2 naik lori gak... seronok!

    ReplyDelete
  4. fuyoo..pertanian mmg best.lebih2 lagi kelapa sawit..mmg untung

    http://www.melvister.com

    ReplyDelete
  5. x pyh keje ofis.. keje sendiri g best :)
    income pun.. wow !! meletopp beb..

    ReplyDelete
  6. cekodok : memang best sampai kering peluh hahaha... dok ofis aircond... leh gak exc.. p tenet n cari kwn kat blog hahaha...

    chike : x jugak. kdg2 modal lebih dr untung.. huhuhu...

    ciki : mana best naik lori jauh no nak mnje ngan cik abg... muahahaha...

    mel : x jugak kadang2 buah melawas, susah orrrrrrrrr... tu belum hujan, panas n banjir... waaaaa...waaaaa...

    Rudy : suami dhia pun pekerja... Ayah mertua dhia yang lelaki kerusi hehehe... kite orang stil di bayr gaji...

    ReplyDelete
  7. wahhhh...bestnye..akak ni dok estate jugak yang..ada kelapa sawit dan teh...best tau..nyaman je hari2:)

    ReplyDelete
  8. best la tmpat akak... tmpt dhia mana ade ldg teh... huhuhu sawit ye ar... sime darby nyer...

    ReplyDelete
  9. kerja sendiri yang best.dia bos dia la kuli.cuti mc sendiri.takda sapa mo marah.lagipun bagus kerja yang berjasa dengan tanah ni.walaupun penat tapi puas hati :)

    ReplyDelete
  10. betul tu deem, tapi ayah mertua dhia yg bos... suami dhia tetap mkn gaji dgn ayah dia...hehehe... byk la nak mc kena sekeh je nnti... hahaha...

    ReplyDelete
  11. wah berbudi pada tanah,dapat lah kita hasil nyer..

    ReplyDelete
  12. hehehe... ye rush... berbudi pd tnh x merugikan...

    ReplyDelete
  13. tengok kelapa sawit ni,teringat kisah Hairuman yg badan nya terbakar terkena renjatan eletrik akibat terkait kabel elektrik :/

    ReplyDelete
  14. Kesian nyer, tu lah, kadang2 Dhia risau gak kat suami Dhia kalau dah time memotong hasil sawit. Banyak2 kali sebelum dia pergi kerja Dhia pesan suh hati2.

    ReplyDelete
  15. berbudi pada tanah akan dapat hasilnya

    ReplyDelete